Modern Indian History GK (Part-1)

Shear This

51. Who was the last British Viceroy of India?
A. Clement Atlee
B. Lord Mountbatten
C. Lord Wavell
D. Lord Lintithgow

Ans- B. Lord Mountbatten

52. The mantra ‘Do or Die was given by..
A. C.V.Raman
B. Mahatma Gandhi
C. J.C. Bose
D. P.C. Roy
Ans-B. Mahatma Gandhi

53. Who gave the concept of Sampoorna Kranti?
A. Karl Marx
B. Lenin
C. Mahatma Gandhi
D. Jai Prakash Narayan
Ans-D. Jai Prakash Narayan

54. At which one of the following Round Table conferences held in London was Mahatma Gandhi present?
A. First
B. Second
C. Third
D. None of These
Ans- B. Second

55. Which is not a work of Rabindra Nath Tagore?
A. Chitrangada
B. Kapal Kundala
C. Chitra
D. The court Dancer
Ans-B. Kapal Kundala

56.The Muslim league first gave the call for a separate state of Pakistan in…
A. 1941
B. 1939
C. 1940
D. 1942

Ans-C.1940

57. Which one of the following was not an extremist?
A. Udham Singh
B. Bal Gangadhar Tilak
C. Madan Lal Dhingra
D. Gopal Krishna Gokhle
Ans-D.Gopal Krishna Gokhle

58. ‘India war of Independence 1857’ is written by…
A. S.B. Chaudhari
B. S.N. Sen
C. V.D. Savarkar
D. R.C. Majumdar
Ans-C. V.D. Savarkar

59. India factory act was promulgated in…
A. 1887
B. 1861
C. 1881
D. 1891
Ans-C.1881

60.Which of the following committee was appointed by British Government to investigate the massacre of Jallianwala Bagh?
A. Welbey Commission
B. Hunter Commission
C. Simon commission
D. Butler committee

Ans- B. Hunter Commission

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *