Modern Indian History GK (Part-1)

Shear This

61.Mundas rose revolt in…
A. 1899
B. 1888
C. 1885
D. 1890

Ans-A. 1899

62. Who was the founder of the indian Association?
A. A.O.Hume
B. Surendranath Banerjee
C. Dadabhai Naoroji
D. Bal Gangadhar Tilak
Ans- B. Surendranath Banerjee

63. Which was the birthplace of Guru Nanak?
A. Lahore
B. Gurdaspur
C. Talwandi
D. Amritsar
Ans-C. Talwandi

64. Where was the first iron and steel industry of India established?
A. Bhilai
B. Burnpur
C. Jamshedpur
D. Bhadravati
Ans-C. Jamshedpur

65. Who was the Nawab of Bengal during battle of Plassey?
A. Mir Qasim
B. Mir Jafar
C. Siraj-Ud-Duala
D. None of These
Ans- C. Siraj-Ud-Duala

66. When did the Akali Movement Start?
A. 1931
B. 1921
C. 1911
D. 1901
Ans-B. 1921

67.The Kuka movement started in mid-nineteenth century in…
A. Bengal
B. Madhya Bharat
C. Maharashtra
D. Western Punjab

Ans-D. Western Punjab

68. During India’s freedom struggle, the Sepoy Mutiny started from which one of the following places?
A. Agra
B. Jhansi
C. Gwalior
D. Meerut
Ans-D.Meerut

69. Provincial Autonomy was opne of the important features of the act of…
A. 1919
B. 1858
C. 1909
D. 1935
Ans-D.1935

70. Where was Azad Hind Fauj set up?
A. Burma
B. Japan
C. England
D. Singapur
Ans-D.Singapur

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *