Modern Indian History GK (Part-1)

Shear This

71.One of India’s first freedom fighters against British is…
A. Rani Laxmi Bai
B. Kittur Rani Chennamma
C. Mahatma Gandhi
D. None of These

Ans- A. Rani Laxmi Bai

72. kuka movement was oraganised by…
A. Guru Ram Singh
B. Guru Ram Das
C. Guru Gobind Singh
D. Guru Nanak
Ans-A. Guru Ram Singh

73. Raja Ram Mohan Roy established Bramho Samaj in…
A. 1828 A.D.
B. 1816 A.D.
C. 1830 A.D.
D. 1820 A.D.
Ans-A. 1828 A.D.

74. Who was associated with ryotwari swttlement of Madras?
A. Munro
B. Malcom
C. Elphinstone
D. Metcalfe
Ans- A. Munro

75. Which Governor General had entertained Ranjit Singh with great honor at Ropar?
A. Auckland
B. William Bentinck
C. Minto I
D. Hastings
Ans-B. William Bentinck

76.The Gurmukhi script was introduced by…
A. Guru Angad
B. Guru Amardas
C. Guru Nanak
D. Guru Ramdas

Ans-A. Guru Angad

77. The first Railway line in India was opened in the year…
A. 1857
B. 1833
C. 1861
D. 1853
Ans-D. 1853

78. The first Governor General of India was appointed in…
A. 1833
B. 1774
C. 1911
D. 1858
Ans-A. 1833

79. Where was first Madarasa set up by the British in India?
A. Aligarh
B. Bombay
C. Calcutta
D. Madras
Ans-C. Calcutta

80. When was the All India Women’s Conference founded?
A. 1925
B. 1924
C. 1927
D. 1926
Ans-C. 1927

Also read Ancient Indian History GK

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *