Modern Indian History GK (Part-1)

Shear This

81. Which of the following was capital of Tipu Sultan?
A. Srirangapattam
B. Gulbarga
C. Hampi
D. Mahishur

Ans-A. Srirangapattam

82. Tipu Sultan died fighting the English forces under—-
A. Lord Cornwallis
B. Lord Dalhousie
C. Lord Wellesly
D. Lord Hastings
Ans- C. Lord Wellesly

83. When did British goverment start rulling India directly?
A. After the battle of Plassey
B. after the battle of Panipat
C. After the war of Mysore
Ans- D. after Sepoy Mutiny

84. Who of the following joined Mir Qasim and Shujauddaula in declaring war upon the English East India Company was that-
A. Jahandar Shah
B. Farrukhsiyar
C. Muhammad Shah
D. Shah Alam II
Ans-D. Shah Alam-II

85. Who was the first Indian native ruler to accept the system of Subsidiary Alliance?
A. Scindia of Gwalior
B. Nizam of Hyderabad
C. Dalip Singh of Punjab
D. Gaikwad of Baroda
Ans-B. Nizam of Hydrabad

86. The main cause of conflict between nawab Sirajuddaula and the English East India Company was that—
A. The British Opposed the Succession of Sirajuddaula
B. The British Misused the Dustaq (free duty passes)
C. The British attacked the French settlement of Chandan Nagar
D. None of the above
Ans-B. The British Misused the Dustaq (free duty passes)

87. By which one of the following acts did Governor-General of Bengal became the Governor-general of India?
A. The regulating Act
B. The Pitt,s India Act
C. The Charter Act of 1793
D. The Charter Act of 1833
Ans-D. The Charter Act of 1833

88. What was the reason for ground the British Empire to annex Sambalpur in 1850?
A. Lack of proper governance
B. Death of its ruler without an heir
C. Subsidiary Alliance
D. Its involvement in a conspiracy against British Rule
Ans-B. Death of its ruler without an heir

89. The Dual Government system was introduced by –
A. Lord Cornwallis
B. Lord Dalhousie
C. Lord Wellesly
D. Lord Clive
Ans-D. Lord Clive ( in 1765)

90. Which Sikh Guru helped the rebel prince Khusro with money and blessings?
A. Guru Hargovind
B. Guru Govind Singh
C. Guru Arjun Dev
D. Guru Tegh Bahadur
Ans-C. Guru Arjun Dev

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *