Modern Indian History GK (Part-2)

Modern Indian history QuizRead and practice Modern Indian History Quiz for Indian competitive examination. In this section, you will find all Modern Indian History Quiz and Indian Freedom struggle Quiz questions and Answers in English.

Modern Indian History Quiz (Part-1) Medieval Indian History Quiz   (Part-1)
Ancient Indian History Quiz (Part-2) Modern Indian History Quiz in Bangla

1. Where had Baba Ramchandra organized the farmers?
A. Bihar
B. Andhra
C. Bengal
D. Awadh

Ans- A. Awadh

2. All India Muslim league was formed at…
A. Aligarh
B. Dhaka
C. Lucknow
D. Lahore
Ans-B.Dhaka

3. Sarvodaya stands for…
A. Upliftment of All
B. Non-Voilance
C. Non-Co-Operation
D. Total Revolution
Ans-A. Upliftment of All

4. When was Rowlatt Act passed?
A. 1920
B. 1921
C. 1922
D. 1919
Ans- A. 1919

5. Where did the Tebhaga Movement occur in 1946?
A. Bengal
B. Gujarat
C. Bihar
D. Punjab
Ans-A. Bengal

6. Who is the author of the book ‘Mother India’?
A. Katherine Mayo
B. Sister Nivedita
C. Katherine Frank
D. Annie Besant

Ans-A. Katherine Mayo

7. In Which year Vernacular Press Act was passed?
A. 1875
B. 1878
C. 1880
D. 1870
Ans-B. 1878

8. Gandhiji was the staunch supporter of…
A. big Industries
B. cottage industries
C. both ‘a’ and ‘b’
D. None of These
Ans-B. cottage industries

9. Who among the following, was called ‘Tagore of Punjab’?
A. Kartar Singh Duggal
B. Amrita Pritam
C. Mohan Singh
D. Puran Singh
Ans-D.Puran Singh

10. The Indian National Army (ANA) came into existence in 1943 in…
A. Singapore
B. Japan
C. then Malaya
D. then Burma
Ans-A. Singapore

1 comment on “ Modern Indian History GK (Part-2) ”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: Content is protected !!