Modern Indian History GK (Part-2)

11. When did the partition of Bengal take place?
A. 1906
B.1911
C. 1905
D. 1904

Ans- C. 1905

12. Who was called ‘Grand Old Man of India’?
A. Jamshedji Tata
B. C. Rajagopalachari
C. Dadabhai Naoroji
D. Surendranath Banerjee
Ans-C.Dadabhai Naoroji

13. Who was the Governor General of India during the sepoy mutiny?
A. Lord Hardings
B. Lord Lytton
C. Lord Canning
D. Lord Dalhousie
Ans-C. Lord Canning

14. The militant phase of the trade union movement in India was…
A. 1926-39
B. 1914-18
C. 1939-45
D. 1918-26
Ans- A. 1926-39

15. Who was the founder of prarthana Samaj?
A. Dayanand Saraswati
B. Debendranath Tagore
C. Atmaram Pandurang
D. Raja Ram Mohan Roy
Ans-C.Atmaram Pandurang

16. ‘Hali’ system concerned…
A. bonded labor
B. Illiteracy
C. untouchability
D. exploitation of peasants

Ans-A. bonded labor

17. The original name of Swami dayanand Saraswati was..
A. Gauri Shankar
B. Daya Shankar
C. Abhi Shankar
D. Mula Shankar
Ans-D. Mula Shankar

18. When was the Battle of Plassey fought?
A. 1789
B. 1757
C. 1848
D. 1857
Ans-B. 1757

19. indian Factory Act was promulgated in…
A. 1887
B. 1881
C. 1861
D. 1898
Ans-B.1881

20. Who betrayed Siraj-Ud-Daula in the Battle of Plassey in 1757?
A. Mir Jafar
B. Nawab of Oudh
C. Mir Qasim
D. Hyder Ali
Ans-A. Mir Jafar

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: Content is protected !!