Modern Indian History GK (Part-2)

31. Who among the following, was the founder of the Satya Shodhak Samaj?
A. Rama Swami Naikar
B. B.R. Ambedkar
C. Jyotiba phule
D. Narayan Guru

Ans- C. Jyotiba phule

32. Who initiated regeneration of Indian Muslims in the 19th Century?
A. Badshah Khan
B. Abul Kalam Azad
C. Syed Ahmed Khan
D. Nawab Salimullah
Ans-C.Syed Ahmed Khan

33. The permanent settlement was a feature of…
A. Zamindari system
B. Mahalwari System
C. Ryotwari System
D. None of These
Ans-A. Zamindari system

34. From which area the social and religious reform movement started?
A. Orissa
B. Maharashtra
C. Bengal
D. Bihar
Ans- C. Bengal

35. Who is credited with the introduction of permanent settlement in Bengal & Bihar…
A. Lord Ripon
B. Lord Curzon
C. Lord Cornwallis
D. Lord Wellesely
Ans-C.Lord Cornwallis

36. Where was the first All India Kisan Sabha formed?
A. Lucknow
B. Patna
C. Madras
D. Calcutta

Ans-A. Lucknow

37. The first Governor General and Viceroy of British India was…
A. Lord Canning
B. Warren Hastings
C. Lord Dalhousie
D. Lord Lawrence
Ans-A. Lord Canning

38. Which was the working area of Birsa Munda?
A. Alipur
B. Champaran
C. Balia
D. Ranchi
Ans-D. Ranchi

39. Who founded Sikhism?
A. Nanak
B. Ramdas
C. Hargobind
D. Gobind Singh
Ans-A.Nanak

40. Moplah Revolt of 1921 took place in…
A. Assam
B. Kerala
C. Kashmir
D. N.W.F.P.
Ans-B. Kerala

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: Content is protected !!