Modern Indian History GK (Part-2)
Modern Indian History Quiz (Part-1) Medieval Indian History Quiz   (Part-1)
Ancient Indian History Quiz (Part-2) Modern Indian History Quiz in Bangla

41. The split between the Extremists And Moderates came up in the open at the Surat Congress session in the year…
A. 1905
B. 1906
C. 1907
D. 1910

Ans- C. 1907

42. Who led the Salt Satyagraha Movement with Mahatma Gandhi?
A. Sarojini Naidu
B. Mridula Sarabhai
C. Muthu Lakshmi
D. Annie Besant
Ans-A.Sarojini Naidu

43. In which year did Lord Hardinge cancel the partition of Bengal?
A. 1911
B. 1904
C. 1906
D. 1907
Ans-A. 1911

44. Who among The following was NOT a moderate/
A. Feroz Shah Mehta
B. Bipin Chandra Pal
C. Gopal Krishna Gokhle
D. Surendranath Bannerjee
Ans- B. Bipin Chandra Pal

45. Who was the first Women President of Indian National Congress?
A. Rajkumari Amrit Kaur
B. Sarojini Naidu
C. Annie Besant
D. Sucheta Kripalani
Ans-C.Annie Besant

46. Where and when was the Ghadar Party founded/
A. America, 1913
B. Denmark, 1921
C. England, 1917
D. Scottland, 1925

Ans-A.America, 1913

47. Who declared as his ultimate aim the ‘Wiping of every tear from every eye’?
A. Gandhiji
B. Sardar Patel
C. Bal Gangadhar Tilak
D. Jawahar Lal Nehru
Ans-D. Jawahar Lal Nehru

48. Who was the first editor of the Yogantar?
A. Barindra Ghosh
B. Ullaskar Dutt
C. Jatindra Nath Mukherjee
D. Bipin Chandra Pal
Ans-A. Barindra Ghosh

49. Where was the first peasant Movement launched by Mahatma Gandhi?
A. Champaran
B. Wardha
C. Dandi
D. Bardoli
Ans-A.Champaran

50. The famous INA trails look place in the Red Fort, Delhi in…
A. 1945
B. 1946
C. 1944
D. 1947
Ans-B. 1946

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: Content is protected !!