Modern Indian History GK (Part-2)

51. Alfred park at Allahabad has been renamed after…
A. Bhagat Singh
B. Motilal Nehru
C. Subhash Chandra Bose
D. Chandra Shekhar Azad

Ans- D. Chandra Shekhar Azad

52. ‘India Wins Freedom’ is the autobiography of…
A. Zakir Hussain
B. Abul Kalam Azad
C. Syed Ahmed Khan
D. Muhammad Ali
Ans-B.Abul Kalam Azad

53. Bhagat Singh, Rajguru and Sukhdev were hanged on…
A. March 23, 1931
B. March 23, 1933
C. March 23, 1932
C. March 23, 1934
Ans-A. March 23, 1931

54. Who had founded the Anushilin Samiti?
A. V.D. Savarkar
B. Varindra Ghosh
C. Narendar Gosain
D. Pramath Nath Mitra
Ans- D. Pramath Nath Mitra

55. The first President of Indian National Congress was…
A. Dadabhai Naoroji
B. A.O. Hume
C. Surendra Nath Banerjee
D. Womesh Chandra Banerjee
Ans-D.Womesh Chandra Banerjee

56. The Revolt of 1857 at Lucknow was led by…
A. Rani Laxmi Bai
B. Begum Hazrat Mahal
C. Nana Sahib
D. Tantia Tope

Ans-B. Begum Hazrat Mahal

57. The first President of All India Trade Union Congress (AITUC) was…
A. Pt. Nehru
B. V.V. Giri
C. Lala Lajpat Rai
D. S.A. Dange
Ans-C. Lala Lajpat Rai

58. The All india Kisan Sabha was formed in…
A. 1926
B. 1936
C. 1946
D. 1956
Ans-B. 1936

59. Who converted Sikhs into a marital race?
A. Arjun Dev
B. Hargobind
C. Teg Bahadur
D. Gobind Singh
Ans-D. Gobind Singh

60. In which of the following years, the battle of Buxar was fought/
A. 1764
B. 1766
C. 1767
D. 1761
Ans-A. 1764

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: Content is protected !!