Modern Indian History GK (Part-2)

71. Who developed the idea that ‘means Justify the ends’?
A. Kautilya
B. Raja Ram Mohan Roy
C. Dayanand Saraswati
D. Mahatma Gandhi

Ans- D. Mahatma Gandhi

72. Who was the founder of All India Muslim League?
A. Mohhamad Ali
B. Syed Ahmed Khan
C. Agha Khan
D. Nawab Salim Ullah Khan
Ans-D. Nawab Salim Ullah Khan

73. The President of the Indian National Congress in 1885 was…
A. George Yule
B. Dadabhai Naoroji
C. W. Wedderburn
D. W.C. Banerjee
Ans-D. W.C. Banerjee

74. The partition of Bengal came into effect on…
A. 15th August 1905
B. 15th September 1905
C. 15th October 1905
D. 15th November 1905
Ans- C. 15th October 1905

75. Which one of the following territories was NOT affected by the Revolt of 1857?
A. Jhansi
B. Jagdishpur
C. Lucknow
D. Chittor
Ans-D. Chittor

76. In which of the following years was the All India Trade union Congress (AITUC) formed in Bombay?
A. 1918
B. 1920
C. 1919
D. 1921

Ans-B. 1920

77. Who among the following, was NOT associated with the Revolt of 1857?
A. Maharaja Ranjit Singh
B. Nana Sahib
C. Khan Bahadur
D. Begum Hazrat Mahal
Ans-A. Maharaja Ranjit Singh

78. The first indication of the revolutionary movement in India was seen in…
A. Punjab
B. Bengal
C. Maharashtra
D. Rajasthan
Ans-C.Maharashtra

79. Who was the author of the book ‘my experiments with Truth’?
A. M.K. Gandhi
B. Aurobindo Ghosh
C. Vinoba Bhave
D. Bal Gangadhar Tilak
Ans-A. M.K. Gandhi

80. High courts were established in Calcutta, Bombay and Madras in…
A. 1935
B. 1919
C. 1892
D. 1865
Ans-D.1865

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: Content is protected !!