Modern Indian History GK (Part-2)

81. Who addressed Gandhiji as ‘One man boundary force’?
A. Simon
B. Altlee
C. Mountbatten
D. Churchill

Ans- C. Mountbatten

82. When did the British make English the medium of instruction (education) in India?
A. 1813
B. 1833
C. 1835
D. 1844
Ans-D. 1835

83. Who wrote the Book “The story of the integration of the Indian states”?
A. B.N. Rao
B. V.P. Menon
C. C. Rajgopalachari
D. Krishna menon
Ans-B. V.P. Menon

84. Who from the following leaders was NOT assassinated?
A. Mahatma Gandhi
B. Muhammad Ali Jinnah
C. Liaqat Ali Khan
D. Lord Mountbatten
Ans- B. Muhammad Ali Jinnah

85. The Rowlatt Act was passed in the year…
A. 1916
B. 1918
C. 1919
D. 1921
Ans-C. 1919

86. When did Cabinet Mission arrive in India?
A. 1942
B. 1945
C. 1946
D. 1947

Ans-C.1946

87. Which is the painting school of Bihar?
A. Madhubani
B. Mughal
C. Srirangam
D. Pichhawai
Ans-A. Madhubani

88. In which year was the Swarajya Party established?
A. 1923
B. 1925
C. 1930
D. 1941
Ans-A.1923

89. Who fonded Asiatic Society of Bengal?
A. David Hane
B. William Jones
C. Lord Ripon
D. Drinkwater Bethune
Ans-B.William Jones

90. Who founded All India Harijan Sangh?
A. B.R. Ambedkar
B. Mahatma Gandhi
C. Jai Prakash Narayan
D. Raj Narayan
Ans-B. Mahatma Gandhi

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: Content is protected !!