General Knowledge India 2019

21. Mohammed Quli Qutub Shah in 1591 was built a monument to commemorate the end of the plague in the city. What is the name of this monument?
A. Charminar
B. India Gate
C. Mati Masjid
D. Lalkella

Ans- A. Charminar ( Charminar located in Hyderabad’ Telangana)

22. When Hindi Day (Hindi Divas) celebrated in India?
A. 14 October
B. 14 September
C. 16 July
D. 10 April
Ans-B. 14 September (Every year 14th September celebrated as Hindi Day in India.)

23. Which state has the highest literacy rate in India?
A. West Bengal
B. Kerala
C. Tamilnadu
D. Manipur
Ans-B. Kerala (Kerala hs the highest literacy rate (93.91%) in India. The average literacy rate of India is 74.04%.)

24. What was the code name of the first nuclear test conducted by India on 18th May 1974 in Pokhran, Rajasthan?
A. Operation Vijay
B. Operation Thunder
C. Operation Shakti
D. Smiling Buddha
Ans- D. Smiling Buddha (Second Nuclear test was conducted in 1998 at Pokhran in Rajasthan. A series of five nuclear bomb was tested by second test.)

25. Which is the first Indian artificial satellite?
A. Aryabhata
B. INSAT
C. Bhaskara
D. Rohini
Ans- A. Aryabhata (India,s first artificial satellite Aryabhata, was launched on 19 April 1975 by the Soviet Union. Rohini was the first Pure Indian made satellite launched in 1980 by launched vehicle SLV-3.)

26. Goa is located on the banks of the river—
A. Mandovi
B. Saraswati
C. Gomati
D. Godavari
Ans-A. Mandovi

27. Which of the following state is the largest producer of Soyabean?
A. Assam
B. Karnataka
C. Maharastra
D. Madhya Pradesh
Ans-D. Madhya Pradesh

28. When did India win the Gold medal for the first time in Olympic Hokey?
A. 1925
B. 1936
C. 1933
D. 1928
Ans-D. 1928 (Indian hockey team won gold medal one by one three times from Olympics in 1928, 1932 and 1936.)

29. On which space craft did Rakesh Sharma make his historic trip to space?
A. Salyut 7
B. Apollo 11
C. Progress 1
D. Soyuz-T 11
Ans- D. Soyuz-T 11 (Rakesh Sharma made his historic trip to space by a Soyuz T11 spacecraft on April 2, 1984, and he was the first Indian to journey into space.)