Today,s Current Affairs Quiz 22 August, 2019

Shear This

Read Today,s Current Affairs MCQ 2019 (22 August). All important Current Affairs Quiz on 22 August, 2019 has included in this post.

1. Lake Ansupa is located in?
A. Jammu and Kashmir
B. Himachal Pradesh
C. Orissa
D. Karnataka

Ans. C. Orissa

2. Orissa government has approved the implementation of an integrated plan of lakes-
A. Chilka and Ansupa
B. Titika and Chilka
C. Titika and Ansupa
D. Lake Superior
Ans. A. Chilka and Ansupa

3. Edgar Chagwa Lungu has arrived in New Delhi for a three days political visit. He is the president of which country?
A. Kenya
B.Uganda
C. Zambia
D.Sudan
Ans. C. Zambia ( Capital of Zambia is Lusaka and currency is Kwacha)

4. Indian railway,s Second double-decker Uday Express will run between which stations?
A. Mumbai – Surat
B.Visakhapatnam-Vijayawada
C.Delhi- Udaypur
D.kanpur – varanashi
Ans. B.Visakhapatnam-Vijayawada

5. Recently Wipro has signed apact with which of the following institute for robotics and 5G space?
A. IIT Madras
B.IIT-Kharagpur
C.IIT-Ahmedabad
D. IISC Bangalore
Ans. D. IISC Bengaluru (current chairman of Wipro is- Abidali Neemuchwala)

6. Recently who has been appointed as the CEO of Vodafone Idea?
A.Amar Nagpal
B.Sachin tejpal
C.ranjeet Pal
D.Ravindra Takkar
Ans. D.Ravindra Takkar

7. World Youth Chess Championship will hosted by-
A.Kolkata
B.Mumbai
C.Chennai
D.Pune
Ans. B.Mumbai

8. Who got Rajiv Gandhi Khel Ratna Award 2019?
A. Dipa Malik
B.Bajrang Punia
C. Hima Das
D. Both A and B
Ans. D. Both A and B (Deepa Malik is an athlete. Dipa Malik is the first Indian woman to win a medal in Paralympic Games and won a Silver medal at the 2016 Summer Paralympics in the shot put. She has also won gold in F-53/54 Javelin event at the para athletic Grand Prix held in Dubai in 2018. Bajrang Punia is a freestyle wrestler from state Hariyana. He has won Gold medal in Asian game 2018 and Commonwealth games 2018 and silver medal from world Wrestling Championship 2018 in 65 kgs category.)

9. First Asian swimmer who crosses the Catalina Channel of America is-
A. Nalin Lalik
B. Satendra Singh Lohia
C. Bimal Chandra
D.Subhash Batra
Ans.- B. Satendra Singh Lohia Para swimmer Satendra Singh Lohia from Madhya Pradesh has become the first Asian swimmer to cross the Catalina Channel of America. He also crossed the English channel in 2018.)

10. What is the prize money for Rajib Gandhi Khel Ratna Award?
A.8 lakh
B.7.5 lakh
C.9 lakh
D.10 lakh
Ans. B.7.5 lakh

11. Former Chief minister babulal Gaur recently passed away. He was the former chief Minister of-
A. M.P
B. U.P
C. Uttarakhand
D. Hariyana
Ans. A. M.P (current Chief minister of M.P is Kamalnath and Governor is Lalaji Tandan)

12. Recently who has been elected as an Honorary life Member of the Marylebone Cricket Club?
A. Michel Johnson
B. Muthaia Murlidharan
C. Lara
D. Stiv Smith
Ans. A. Michel Johnson( He was a Former Australian Bowler)

13. Karnataka state has categorized Nicotine as ______poison.
A. Class B
B. Class A
C. Class D
D. Class F
Ans- B. Class A

Also Read- Current Affairs Quiz 2019 (January to June)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: Content is protected !!