Current affairs of the Day: 23rd August 2019

Shear This

Read Today,s top Current Affairs MCQ, 23 August 2019. All important Current Affairs Questions on 23 August, 2019 has included in this post.

1. Shri Amit Shah presides the _________ of the Western Zonal Council at Panaji.
A.29th Meeting
B.24th Meeting
C.26th Meeting
D.28th Meeting

Ans. Ans: Option B
Explanation: Shri Amit Shah presided the 24th Meeting of Western Zonal Council at Panaji.

2.Which country to launch e-commerce portal Bharatcraft for MSMEs
A.Indonesia
B.India
C.Pakistan
D.Saudi Arabia
Ans. Ans: Option B (Explanation: recently India launches e-commerce portal Bharatcraft for MSMEs.)

3.RBI allows recurring transactions up to _________ on cards from Sep-1
A.4600
B.2000
C.158
D.2500
Ans. Ans: Option B
Explanation: RBI allows recurring transactions up to 2000 on cards from Sep 1

4. How many Indian mountain peaks are open for tourism?
A.182
B.137
C.142
D.165
Ans. Ans: Option B
Explanation: India opened 137 mountain peaks for tourism.

5.Which of the following country to send a humanoid robot to ISS (International Space Station).
A.South Africa
B.Russia
C.Scotland
D.Indonesia
Ans. Ans: Option B (Explanation: Russia launches its first humanoid robot named FEDOR in International Space Station (ISS). For the first time, a life-size humanoid robot sent into space by Russia. It was launched onboard of unmanned Soyuz MS-14 rocket from Baikonur cosmodrome in Kazakhstan. Fedor stands for Final Experimental Demonstration Object Research

6. What is the name of the humanoid robot that was sent to ISS by Russia?
A.Travis
B.Fedor
C.Tracker
D.Enchanteur
Ans. Ans: Option B
Explanation: Russia has sent a humanoid robot to the International Space Station (ISS) on a 10-day mission to support the astronauts on board. The name of the humanoid robot is Fedor. The Skybot F-850 became the first humanoid robot to be sent to space by Russia after it was launched from the Baikonur Cosmodrome in Kazakhstan on 22 August.

7. Where was the 2+2 inter-sessional and the Maritime Security Dialogue between India and the U.S. officials held?
A.California
B.Chicago
C.Seatle
D.San Francisco
Ans. Ans: Option A

8. The excavations from Phupgaon, by ASI, dates back to ______.
A.3rd C BCE and 2nd C BCE
B.7th C BCE and 4th C BCE
C.6th C BCE and 3rd C BCE
D.9th C BCE and 5th C BCE
Ans. Ans: Option B
Explanation: The finding from Phupgaon by ASI indicated other Iron Age settlements of Vidarbha like Naikund, Mahurjhari, Bhagimori, and Thakalkat. As per Chronological, the site could be placed between 7th C BCE and 4th C BCE.

9.ASI has released an Iron Age settlement in the Vidarbha region. Where is Vidarbha located?
A.Odisha
B.Bihar
C.Maharashtra
D.Uttar Pradesh
Ans. Ans: Option C
Explanation: Archaeological Survey of India’s (ASI) recent excavation at Maharashtra Phupgaon has revealed evidence of an Iron Age settlement in the Vidarbha region. The excavation at the site was taken up between December 2018 and March 2019.

10. The 137 peaks that are opened for mountaineering and trekking are located in __________ states.
A.J&K, Himachal Pradesh
B.Uttarakhand, Sikkim
C.Assam, J&K
D. Both A, and B
Ans. Ans: Option D
Explanation: The Indian Government has opened 137 mountain peaks for foreigners desirous of obtaining Mountaineering Visa for mountaineering and trekking. These peaks are located in the States of Jammu and Kashmir, Himachal Pradesh, Uttarakhand, and Sikkim

General Knowledge India 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *